fbpx
dezinfectie spital baia mare

Servicii dezinfecție sunt măsuri de profilaxie și combatere a epidemiilor.

Au scopul de a distruge agenții patogeni ai diferitelor boli infecțioase sau parazitare din mediul înconjurător.

Pentru dezinfecție se folosesc agenți fizici, adică raze solare sau ultraviolete artificiale și agenți chimici, adică soluții dezinfectante.

În funcție de scopul urmărit deosebim 3 tipuri de dezinfecție:

1.Dezinfecția profilactică se face pentru a preveni apariția și răspândirea bolilor infecțioase - contagioase. Se aplică în colectivitate.

2.Dezinfecția continuă se face pentru a distruge germenii în focare. Se aplică produselor rezultate de la bolnavi și purtători de germeni.

3.Dezinfecția terminală este dezinfecția radicală și imediată a încăperilor și a elementelor existente în interior.

METODE DE DEZINFECŢIE

1.Metode fizice: - curăţenia reprezintă îndepărtarea microorganismelor de pe obiecte şi piele. După îndepărtarea prafului şi a substanţelor organice facem o decontaminare de 95-96%, prin spălare cu apă şi săpun sau detergent. Urmează procesul de clătire, ştergere, aspirare și periere. Pentru obiectele care nu mai pot fi salvate, varianta folosită este incinerarea.
Realizăm călcarea îmbrăcăminţii şi a lenjeriei apoi fierberea lenjeriei de corp şi de pat timp de 30 minute.
Încălzim cu vapori de apă sub presiune în etuve paturile, saltelele, păturile şi covoarele. În acest fel se formează vapori de apă ce asigură o temperatură mai mare de 100ºC.
O altă metodă de a realiza serviciul de dezinfecție este folosirea de raze ultraviolete emanate de lămpile cu cuartz. Acest procedeu se numește dezinfecţia prin căldură. Mai este dezinfecție umedă: pasteurizarea sau uscată: flambarea.

2.Metode chimice

Câteva substanţe chimice cu efect distrugător asupra microorganismelor patogene sunt formol și fenol. Alte substanțe sunt hidroxizi, carbonaţi de Calciu şi Potasiu, clorura de var, cloramina, gama largă a detergenţilor.
Pentru dezinfecţia duşumelelor din lemn, piatră sau a materialelor plastice folosim prin alternanţă sodă de rufe 5%, var cloros 2%, amestec de soluţie apoasă de sodă caustică hidrod 1% cu soluţie de dero.

Pentru dezinfecţia pereţilor acoperiţi cu faianţă sau vopsea de ulei folosim var cloros 2%, cloramină 2%, bromocet 1%.

Mobilierul din lemn şi metal se şterge cu bromocet 1%
Lenjeria de pat şi echipamentul de protecţie se dezinfectează prin înmuiere în soluţie de cloramină 1% pentru 2 ore sau cu soluţie de deroform

Îmbrăcămintea bolnavilor, paturile şi saltelele se dezinfectează prin vaporizare în spaţiu închis cu formol 3-15 ml sol./ m³ de aer

Termometrele se dezinfectează prin păstrare în soluţie de cloramină 2% sau tinctură de iod 1% în alcool etilic

Pentru dezinfecție, personalul calificat își face treaba cu seriozitate, oferind cele mai bune soluții pentru fiecare problemă în parte.

Call Now Button